Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voeren we contactonderzoek uit.
Als iemand ziek wordt door het virus dat COVID-19 veroorzaakt, vragen we aan die zieke persoon met wie hij contact heeft gehad. Het is immers mogelijk dat die personen besmet zijn. We geven advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken. Hoe meer besmettingen we op die manier kunnen vermijden, hoe beter.
Met contactonderzoek proberen we dus samen te verhinderen dat het coronavirus opnieuw opflakkert. Het blijft uiteraard belangrijk om de regels te respecteren, zoals regelmatig je handen wassen en afstand houden van elkaar.
Zegt je test of je dokter dat je COVID-19 hebt? Het contactonderzoek start.
- Een medewerker van de overheid belt je op.
- De medewerker stelt je een aantal vragen, zodat je zeker niemand vergeet op de lijst van personen met wie je contact gehad hebt. Je kunt zelf ook vragen stellen.
- Voor elk contact wordt ook gevraagd hoelang en van hoe dichtbij dat contact was om het risico voor die contactpersoon in te schatten.
- Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Zo kunnen we verdere besmettingen beperken.
WIE BELT JE?
- Iemand die werkt in opdracht van de overheid belt je op. In Vlaanderen werkt die persoon in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid.
- De medewerker belt je altijd met het nummer 02 214 19 19 of stuurt een sms van het nummer 8811.
CONTACTPERSONEN MET EEN HOGER RISICO
Was je langere tijd en van dichtbij in contact met de zieke persoon? Is de persoon bijvoorbeeld een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor of een beste vriend(in) op school? Dan krijg je het volgende advies:
- Blijf veertien dagen thuis.
- Ga alleen naar buiten als het niet anders kan, bijvoorbeeld om naar de dokter of apotheek te gaan of om voedsel te kopen. Draag dan altijd een mondmasker. Je mag wel in je eigen tuin of op je terras komen.
- Ontvang geen bezoek.
- Meet twee keer per dag je temperatuur.
- Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt.
- Kom je voor je werk vaak in contact met kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen? Dan word je na 12 dagen thuisisolatie getest, ook als je geen symptomen hebt gehad.
CONTACTPERSONEN MET EEN LAGER RISICO
Heb je niet lang of niet van dichtbij contact gehad met een zieke persoon? Dan hoef je niet thuis te blijven. Leef wel de volgende richtlijnen na:
- Beperk je fysieke contacten zo veel mogelijk.
- Let er gedurende veertien dagen extra goed op dat je anderhalve meter afstand houdt van anderen.
- Was je handen heel vaak en heel grondig.
- Bedek altijd je neus en mond als je je huis verlaat, bijvoorbeeld met een mondmasker. Je kunt dus gaan werken of naar school gaan.
- Bel je huisarts en blijf thuis als je symptomen krijgt.
Extra tips en leefregels vindt u onder deze link:
https://www.zorg-en-gezondheid.be/advies-voor-contactpersonen-van-een-met-covid-19-besmette-persoon