De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben een epidemie met een nieuw coronavirus (2019-nCoV) vastgesteld in Wuhan, China. Ook in andere gebieden van China en enkele andere landen zijn gevallen met een reisgeschiedenis naar Wuhan ontdekt.

De patiënten vertonen symptomen zoals koorts, hoest en dyspnoe. De infectie kan leiden tot ongecompliceerde ziekte en milde tot ernstige pneumonie. In zeldzame gevallen overlijden patiënten met comorbiditeit. De overdracht van mens op mens is bevestigd, maar er is meer informatie nodig om de volledige omvang van deze wijze van overdracht te evalueren. De kans dat een besmette reiziger vanuit China met het virus tot in België reist, wordt momenteel als matig ingeschat. De Chinese nieuwjaarsfeesten eind januari zullen wel leiden tot een toename van het aantal reizen van/naar China en binnen China, waardoor de kans op mogelijke gevallen ook in België toeneemt.

Reizigers die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer uit China koorts met respiratoire symptomen ontwikkelen, worden geadviseerd telefonisch contact op te nemen met een arts en hun reis te vermelden.